WOLFGANG HAFFNER - KIND OF TANGO

De Duitse drummer/componist Wolfgang Haffner (1965) speelde o.a. in de bigband van Peter Herbolzheimer, bij zangeres Chaka Khan en in de groep Passport van saxofonist Klaus Doldinger, maar dit is slechts een kleine greep in zijn muzikale samenwerkingen, het is makkelijker om degenen te noemen waarmee hij niet werkte. Hij heeft een enorme lijst aan cd’s op zijn naam staan, hij is te horen op meer dan 400 (!) cd’s sinds 1986.

“This isn’t about reproducing an original, it’s much more like a translation”, zo omschrijft Haffner de artistieke benadering in zijn “Kind of…”albums trilogie, de eerste “Kind of Cool”, een kijk op de cool jazz en de tweede “Kind of Spain”een vertolking van de muzikale tradities van Spanje en nu is de bestemming Buenos Aires met “kind of Tango”. Toen Siggi Loch, de producer/eigenaar van ACT de tango suggereerde als derde onderwerp in de serie, had Haffner geen verdere aansporing nodig. “Rhythm is the essence of tango, plus catchy melodies which can be developed- and there’s so much emotion in it too”(Haffner). Met zijn ongelofelijke “groove”and feel” kan het eigenlijk niet misgaan de combinatie van tango & Wolgang Haffner. Zeker met de geweldige groep muzikanten die hij hier om zich heen heeft verzameld. Lars Danielsson op bas en cello, Cristopher Dell op vibrafoon, Simon Oslender op piano, Vincent Peirani op accordeon en Ulf Wakenius op el. gitaar en met gastrollen op enkele nummers van Alma Naidu (vcl), Sebastian Studnitzky (tpt), Bill Evans (ts) en Lars Nilsson (flugelhorn).

Natuurlijk kun je wat de tango betreft niet om Astor Piazolla heen, de grote vernieuwer van het genre. “Close your eyes and listen”,”Chiquilín de Bachín”en het bekende “Libertango”zijn van hem. Dan is er nog “La Cumparsita” van Gerardo Matos Rodriguez en de rest is geschreven door Haffner (4)en de andere leden van de groep (3). Ook dit is weer een heerlijke cd van ACT dat zo langzamerhand ECM naar de kroon steekt. Deze groep speelt als een geoliede machine, niet in het minst door de dynamo die alles aandrijft, Haffner op drums en Danielsson op de bas.

”El Gato” geschreven door Haffner en de jonge pianist en nieuw bandlid Simon Oslender, is een waar meesterwerkje dat zich in alle stilte ontwikkelt uit zachte vibrafoonklanken en een steeds sterker wordend drumritme met zich herhalende piano akkoorden tot een volwaardige apotheose. De nummers van Piazolla krijgen hier een superieure uitvoering, zelfs het overbekende “Libertango” klinkt hier anders en verfrissend met heerlijk subtiel accordeonspel van Vincent Peirani. Met deze muziek op de achtergrond in plaats van het stupide Vous permettez monsieur van Adamo, had ik misschien nog een kans gehad om de tango te leren dansen op de dansschool, jammer maar helaas. Heerlijke muziek die figuurlijk de zon laat schijnen in deze duistere tijden en het verlangen naar de zomer doet aanwakkeren.

Jan van Leersum.

 

Artiest info
Website  
   

Label : ACT
Distr. : New Arts Int.

video